Az ENSZ hivatalos közleménye szerint is globális vészhelyzet alakult ki a klímaváltozás miatt - 2019.06.18.

klima_valtozas.jpgPatricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára, az egyezmény 25. éves ülésének (COP 25) előkészítésére összehívott tanácskozás kezdetén, Bonnban felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte vészhelyzet alakult ki a globális éghajlatváltozás miatt, és ennek hatása az emberiség szempontjából katasztrofális szintet érhet el az évszázad végéig, amennyiben azonnali, és radikális lépések nem történnek meg.

Az éghajlatváltozás megfékezése érdekében tett célkitűzések teljesítése egyaránt feladata kell legyen a hétköznapi "kisembereknek" is, és legfőképpen a kormányzatoknak, ezen belül is leginkább a gazdasági nagyhatalmak politikai felsővezetésének.

A főtitkár asszony hangsúlyozta, hogy amennyiben azonnali, és radikális lépesek nem történnek világszerte, és azon kormányzatok nem tesznek azonnali és hathatós lépéseket, akik jelenleg nem tekintik elsődleges feladatuknak a globális felmelegedést okozó üvegházhatású-gázkibocsátás csökkentését, a párizsi klímavédelmi egyezményben rögzített 1,5 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedés szintje nem lesz tartható, és ennek akár a dupláját, 3 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet-növekedés a 2050-es évig.

Az ilyen szintű felmelegedés katasztrofális, és visszafordíthatatlan folyamatokat eredményezhet. Egyrészt a sarki jégsapkák, és a gleccserjég sokkal nagyobb arányú olvadásához vezet, mely a világtengerek szintjének nagyobb arányú emelkedését eredményezi, mely azon kívül, hogy a partmenti szárazföldi területeket veszélyezteti, lényegesen megnöveli a kipárolgás mértékét, és ezáltal nagyobb mennyiségű vízgőz jut a légkörbe, mely önmagában is fokozza az üvegházhatást. Ez egy öngerjesztő folyamattá válhat, melynek eszkalálódása esetén az emberiség elveszíti a ráhatását a folyamat lehetséges kontrollálására, és végképp elveszítjük az esélyt arra, hogy megfékezzük, vagy akár visszafordíthassuk a tendenciákat.

Éppen ezért elsődleges feladatunk kell legyen a mindennapi életünk során is, hogy az éghajlatváltozás megállítása érdekében lehetőségeinkhez mérten mérsékeljük energiafelhasználásunkat, ill. a felhasznált energiát igyekezzünk megújuló, zöld energia-forrásokból biztosítani. Fontos feladat hárul a mezőgazdaságra is, ezen belül is első sorban az állattenyésztési ágazatokra, mivel igen jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez a nagy létszámú állattartásból származó metán kibocsátás is. Kevesen tudják, de a metán 23-24x erősebb üvegházhatást eredményező gáz, mint a fő ellenségnek kikiáltott szén-dioxid.