Légszennyezés mértéke éves bevallás - Határidő: 2020. március 31.

Adatszolgáltatásra kötelezett minden olyan gazdálkodó szervezet, aki a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által kiadott levegővédelmi engedély alapján üzemelteti pontforrását, vagy diffúz forrását. Ezen felül a szintén bevallási kötelezettség áll fenn azok részére, akik a 166/2006/EK Európai Parlamenti és Tanácsi rendelet (E-PRTR) hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek. Ezek rendszerint az egységes környezethasználati engedéllyel (IPPC) rendelkezőket jelentik.

A bevallási kötelezettséget a 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet írja elő, melynek benyújtási határideje 2020. március 31. (A 2019-es tárgyévre vonatkozóan.)

levegos_bevallas.jpg

A légszennyezés mértéke éves bevallást (LAIR:LM) az adott tárgyévi, üzemnaplóban rögzített üzemviteli adatok alapján szükséges elkészíteni. A bevallás elkészítését javasolt levegővédelmi szakértőre bízni (bár ez a jogszabályban nem előírt), mivel a bevallás adattartalmának megadása több ponton is szakértelmet, levegővédelmi szakterületet érintő szakmai felkészültséget igényel.

A légszennyezés mértéke éves bevallást a hatályos levegővédelmi működési engedély, vagy IPPC engedély alapján, az aktuális levegővédelmi alapbejelentésben (LAIR:LAL) szereplő alapadatokkal összhangban szükséges elkészíteni. A légszennyezés mértéke éves bevallás elkészítése, és beküldése elektronikus úton, online módon, az OKIRkapu rendszeren keresztül történik.

Érdemes megjegyezni, hogy a légszennyezés mértéke éves bevallással egyidejűleg a füstgázokat, és szilárd anyagot kibocsátó források üzemeltetőit levegőterhelési díj (LTD) fizetési, és bevallási kötelezettség is terheli. Ezen díjfizetési és bevallási kötelezettséget a 2003. évi LXXXIX. törvény - a környezetterhelési díjról - írja elő. A levegőterhelési díj adónemű díjtételnek minősül, így ezzel kapcsolatban az illetékes eljáró hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Amennyiben az LM bevallás elkészítésében szakmai segítségre lenne szükségük keressenek minket bizalommal.