Várhatóan március végéig újra nyitják az állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatokat (ÁTK) sertés és baromfitelepek számára

baromfisertes.jpg

Ezúton szeretnénk felhívni állattartással foglalkozó partnereink figyelmét, hogy a nem régiben megjelent információk alapján várhatóan március hónap végéig újra elérhetőek lesznek az állattartó telepek korszerűsítésére (ÁTK) igénybe vehető pályázati források.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása alapján az Agrárminisztérium március végéig újra nyitja a Vidékfejlesztési Program állattartótelepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől  a különböző járványos állatbetegségek visszaszorítását és megelőzését várják.

Az Agrárminisztérium előzetes tájékoztatása alapján a pályázati forrásokat sertés- és baromfitelepek számára teszik ismét elérhetővé a Vidékfejlesztési Program állattartó telepek korszerűsítését célzó pályázatai keretében. A két területen a korábbi felhívások feltételei szerint lehet majd pályázni azzal, hogy az újranyitott felhívásban célzottan jelenik majd meg a járványügyi fejlesztések támogatása. Így például a fertőtlenítő berendezések, kerítések vagy telepi égetők létesítése. A támogatás pontos feltételeit a tárca a következő hetekben véglegesíti.

A korábbi (már lejárt benyújtási határidejű) pályázat anyagai az alábbi linken érhetőek el. Az új pályázat várhatóan közel azonos feltételekkel fog ismét megjelenni, így addig is előzetesen tájékozódhatnak a korábbi feltételekről, követelményekről.

https://www.palyazat.gov.hu/vp2-4111-16-llattart-telepek-korszerstse

A korábbi tapasztalatok alapján a pályázatok rövid ideig lesznek csak ismét nyitva, így javasoljuk, hogy akik pályázni szeretnének azok már most kezdjék el a felkészülést, és időben vegyék fel a kapcsolatot ÁTK pályázatok lebonyolításában jártas pályázatíró partnerükkel.

Egyúttal szintén felhívjuk partnereink figyelmét egy kifejezetten környezetvédelmi szempontú, azonban a fenti pályázati lehetőséghez esetlegesen kapcsolódó témára is, melyről korábban (2018. évi III. hírlevelünkben) már részletesebben írtunk.

Az Európai Bizottság 2010/75/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvéhez kapcsolódóan új BAT-következtetések kerültek megállapításra, melyeket 2017. február 15-én kelt bizottsági végrehajtási határozattal hirdettek ki.

Az új BAT következtetések esetében a jogalkotó 4 év türelmi időt állapított meg, vagyis a kihirdetéstől számított legfeljebb 4 éven belül, legkésőbb 2021. február 15-ig minden érintett telephely esetében már az új BAT-következtetések szerinti irányelveket szükséges teljesíteni.

A folyamatban lévő, ill. ezt követően megindításra kerülő engedélyezési eljárások esetében már most is az új következtetések szerint értékelik az adott telephelyi tevékenységet, tekintettel arra, hogy a most kiadott, és legalább 5 évig érvényes egységes környezethasználati engedélyek, már biztosan 2021. utáni érvényességi dátummal kerülnek kiadásra, így a hatóság már csak az új BAT következtetések szerinti megfelelőséget tudja elfogadni.

Részletekbe nem bocsátkoznánk az új BAT előírásokkal kapcsolatban (további információ a https://ippc.kormany.hu/bat-kovetkeztetesek weboldalon olvasható), csak említés szintjén kiemelnénk a telephelyi trágyakezelés, vízellátás, csapadék-, csurgalék elvezetés, és állatjóléti területeket, és az idei évtől kiemelten kezelt bűzhatás kérdéskörét, ahol esetlegesen fejlesztésekre szorulhatnak partnereink üzemelő állattartó telepei. Amennyiben ezzel kapcsolatos fejlesztési igényeik merülnének fel javasoljuk, hogy azokat az új ÁTK pályázati lehetőség tükrében szíveskedjenek átgondolni, és tervezni.